Stora jazzstjärnor

Charlie Parker

Charlie Parker var kompositör och saxofonist. Han föddes 1920 och dog 1955. När han var sju år separerade hans föräldrar och tillsammans med sin mamma flyttade han till Kansas city. Därifrån begav han sig som 19-åring till New York, vilket gav honom helt andra musikaliska möjligheter.

Bebop

Bebop var en musikstil som kom på 1940-talet. Det var en ny form av jazz, där musiken blev mer komplicerad i harmoni och rytmer. I den här sortens jazz blev det mindre fokus på melodierna och att musiken skulle gå att dansa till, och mer utrymme för solon av de olika musikerna. Charlie Parker var en av dem som var med och utvecklade bebopen, tillsammans med bland andra Bud Powell, Max Roach och Dizzy Gillespie. Hans sätt att spela var på den tiden revolutionerande, eftersom han använde toner som inte ingick i de skalor som brukade användas till exempel inom swing. Den bröt mot tidens normer, men han lyckades få det som egentligen var fel att låta bra och genom det skapade han något helt nytt. Med sina musikaliska påhitt påverkade han både jazz, populärmusik och konstmusik, och öppnade nya vägar för hur musik kan låta. Till en början var många dock negativa till den nya musikstilen och många etablerade jazzmusiker vände sig mot den.

Charlie Parker with Strings

Charlie Parker var även intresserad av att skapa musik på nya sätt utanför bebopens område. Han hade studerat klassisk musik och var inspirerad av till exempel Igor Stravinskij. Han ville skapa en ny form av musik, där klassisk musik och jazz kunde mötas. Detta ledde till att han samlade en orkester med både kammarmusiker och jazzmusiker och spelade in albumet Charlie Parker with Strings.

I Sverige

Att turnera var en självklar del av livet som musiker och Charlie Parker kom till Sverige två gånger under sina besök i Europa. Han spelade bland annat på Stockholms konserthus, Nalen, Göteborgs konserthus och Amiralen i Malmö. Han spelade också i Lund, Gävle, Jönköping och Helsingborg. Från spelningen på Amiralen finns en radioinspelning som senare också gavs ut som LP.

Hälsoproblem

Charlie Parker hade psykiska problem under nästan hela sitt liv och han missbrukade dessutom heroin från 16 års ålder. Han drack också för mycket. När han dog 35 år gammal var det på grund av magsår och lunginflammation, men han hade också skrumplever och hade redan tidigare drabbats av en hjärtinfarkt.

Det blev med andra ord inget långt liv, desto mer imponerande att han lyckades göra så stort avtryck i musikhistorien och påverka så många musiker och kompositörer som kom efter honom.

new-blog-lite