Stora jazzstjärnor

Fela Kuti

Fela Kuti var aktivisten som lade grunden för en hel musikgenre: afrobeat. Han var också, kanske framför allt, en agitator som sökte konfrontation med diktaturen i hans hemland Nigeria. Fela Kuti var enligt samstämmiga vittnesuppgifter en väldigt seriös man med en politisk agenda. Det är inte vad som gäller i Partytajms nätbutik! Där hittar du, precis som namnet avslöjar, allt som behövs till festliga sammanhang. Dekorationer, pinatas, ballonger med mera till barnkalas, bröllop och andra festligheter.

Musik och politisk medvetenhet

Fela föddes den 15 oktober 1938 i Abeokuta, en stad i södra Nigeria som är ungefär lika stor som Göteborg. 20 år gammal flyttade Fela till London för att studera medicin. Det tog dock inte lång tid förrän musiken helt tog överhanden. Fela beslutade sig för att ansöka till Trinity College of Music, med trumpet som huvudsakligt instrument. Det var också i London som Kuti startade sitt första band, Koola Lobitos som spelade en mix av jazz och musikstilen highlife.

År 1963 flyttade Fela tillbaka till det då nyligen självständiga Nigeria. Han jobbade under perioden bland annat som radioproducent. Musiken lockade dock och 1967 reste Fela till Ghana i syfte att söka nya musikaliska influenser. Det var under den här resan som Fela hittade sin musikaliska inriktning, en musikstil som han kallade för afrobeat. Genremässigt kan afrobeat beskrivas som en kombination av många olika musikstilar: jazz, funk, calypso, traditionell nigeriansk musik och highlife.

Med musiken som vapen

Det var under slutet av 60-talet som Fela skulle komma att bli politiskt medveten. År 1969 reste han och hans dåvarande band till Los Angeles. Det var under den tiden Fela kom i kontakt med Black Power-rörelsen, vilket skulle komma att influera hans musik och politiska övertygelser i hög utsträckning. Det var efter detta som han döpte om sitt band till Nigeria 70 och i och med det började hans musikaliska resa på allvar.

Det mesta av den musik som skulle göra Fela till en legend släpptes under 1970-talet. Han återvände till Nigeria där han grundlade vad han kallade för republiken Kalakuta. Ett kollektiv, en inspelningsstudio och boende för alla de musiker som spelade i hans band som nu hade bytt namn ännu en gång till Afrika ’70. Flera namnbyten skulle följa, och det var med olika musiker som Felas musik skulle nå ut i världen.

Hans politiska frispråkighet och revolutionära sätt gillades inte av de styrande makterna i Nigeria, som på den här tiden var en militärdiktatur. Fela släppte mängder av skivor, många av dem låter väldigt lika varandra. På ett sätt kan man säga att Fela egentligen inte skrivit mer än 4-5 låtar, det råkar dock vara ett gäng väldigt svängiga låtar. Det politiska budskapet var nog det viktigaste för Kuti, att göra motstånd mot diktaturen, rasismen och allt annat folk i Afrika utsatts för de senaste hundra åren. Fela Kuti dog den 3 augusti 1997.

new-blog-lite