Svensk jazz

Alice Babs

Alice Babs föddes 1924 och dog 2014. Hon var filmskådespelare och jazzsångerska. Både filmen och musiken hade hon med sig hemifrån, eftersom hennes pappa var biografpianist och mamman sångerska. Alice Babs upptäcktes 1937 när hon var på väg hem med sin pappa, efter att han spelat på en privat tillställning. Lina Boldemann, som var sångpedagog, hörde henne sjunga. Eftersom hon blev så imponerad av Alice Babs talang erbjöd hon henne en möjlighet att komma till Stockholm för att bo, jobba som portvakt och framför allt få en möjlighet att studera musik. Sitt artistnamn tog Alice Babs redan som 15-åring.

Musikfilmer

Alice Babs slog igenom med filmen Swing it, magistern! som gjorde henne till en symbol för jazzmusiken. En del äldre reagerade på musikstilen och tyckte att den var kontroversiell, men många gillade både henne och musiken. Fler musikfilmer följde, sammanlagt spelade hon in runt 20 filmer.

1950-talet

Under 1950-talet blev Alice Babs ännu mer populär, efter att hon varit den första som representerade Sverige i Eurovision Song Contest. Hon kom då på fjärdeplats med låten Lilla stjärna. Under 1950-talet var hon också del av en jazztrio som turnerade i USA.

Samarbete med Duke Ellington

Efter att Duke Ellington medverkat i ett svenskt tv-program träffades han och Alice Babs, och de inledde ett samarbete. De spelade in albumet Serenade to Sweden och framträdde i USA, Sverige, i nordisk tv och i andra sammanhang. Ett exempel finns på SVT Play, där delar av en jazzmässa från Gustav Vasa-kyrkan i Stockholm finns att se. Alice Babs var den enda vita sångerska som Duke Ellington samarbetade med.

Andra samarbeten

Alice Babs samarbetade också med flera av de svenska storheterna. Till exempel hade hon ett långvarigt samarbete med pianisten Charlie Norman, och hon spelade in flera skivor tillsammans med Povel Ramel.

new-blog-lite