Svensk jazz

Jan Johansson

Jan Johansson föddes 1931 och dog i en bilolycka 1968, när han var på väg till en spelning. Han började spela som elvaåring och på 1950-talet flyttade han från Söderhamn till Göteborg för att läsa till civilingenjör på Chalmers. Under sina studieår spelade han bland annat med Gunnar Johnsons Kvintett. Studierna avbröts för att han istället skulle kunna spela på heltid.

1950-talets sista år tillbringade han i Köpenhamn, där han spelade med till exempel Oscar Petiford och Stan Getz. Från 1962 bodde han i Stockholmstrakten, närmare bestämt i Upplands Väsby. Det läget gjorde det möjligt för honom att spela tillsammans med tidens stora svenska jazzmusiker, som Arne Domnérus, Georg Riedel, Bosse Broberg och Rune Gustafsson.

Känd musik

Jan Johansson turnerade mycket och gjorde en lång rad skivor. De allra mest kända är kanske Jazz på svenska och Jazz på ryska, där han utgår ifrån folkvisor och folkmelodier, och gör sina egna jazztolkningar av dem. Han gjorde också en hel del musik för film och tv, till exempel musik till Pippi Långstrump, som nog många hört, även om inte alla vet att det är han som ligger bakom den.

new-blog-lite