Stora jazzstjärnor

John Coltrane

John Coltrane föddes 1926 och dog 1967. Han var saxofonist och jazzmusiker, och ses som en av de bästa och mest inflytelserika på sitt instrument, inom jazzens område.

Bakgrund

John Coltrande växte upp i North Carolina. När han var 12 år dog hans pappa och flera andra släktingar under en relativt kort tidsperiod. Efter det levde han med sin mamma och en nära kusin. 1943 fick han sin första saxofon. Han spelade då redan klarinett och althorn.

Han var del av marinkåren och där upptäcktes hans musikaliska talang. Han fick spela med the Melody Masters, ett swingband. De första inspelningarna gjordes också under hans tid i flottan, under 1946. Med i bandet var andra från marinkåren och de spelade bebop och jazzstandards.

Efter sin tid i flottan levde han i Philadelphia och blev en del av tidens bebopscen.

Genombrott och karriär

Genombrottet kom 1955 när han börjat spela tillsammans med Miles Davis. 1957 kom ett soloalbum som kallades Coltrane. Efter det spelade han med Miles Davis igen och var med på hans två album Milestones och Kind of Blue.

1961 bytte han skivbolag genom att hans kontrakt blev sålt. Det nya bolaget var Impulse! Records. Impulse! var då helt nytt och ville ge ut musik som av andra kunde ses som kontroversiell. De letade efter det nyskapande och många av deras skivor kan räknas till musikstilen frijazz. Det var också i den riktningen John Coltranes musik gick. Från 1965 var musiken han skapade väldigt fri och hade en spirituell inriktning.

Under sitt liv gav han ut ett femtiotal soloalbum och medverkade även på andra artisters skivor, i olika samarbeten. Några av dem han samarbetade med, förutom Miles Davis, var Thelonious Monk, Elvin Jones, Eric Dolphy, McCoy Tyner, Jimmy Garrison, Cannonball Adderley, Rashied Ali och Pharoah Sanders. Han gjorde också en del samarbeten med Alice Coltrane, som var hans fru.

Efter hans död gavs flera album ut postumt, med musik från den sista tiden i hans liv. Album med den spirituella frijazz han spelade då.

Missbruk och död

John Coltrane missbrukade droger, drack för mycket och levde ett rätt hårt liv, likt många andra. På 1950-talet försökte han börja leva mer hälsosamt, han drog ner på drogerna och började till exempel äta vegetarisk kost. Trots det dog han 1967 i levercancer, bara 41 år gammal.

new-blog-lite