Stora jazzstjärnor

Sonny Rollins

Sonny Rollins är en saxofonist som föddes 1930 och räknas bland jazzmusikens storheter. Under sin karriär har han lyckats få ett digert CV. Han finns med på inspelningar med giganter som Miles Davis, Charlie Parker, Thelonious Monk och många andra. Vid sidan av det har han själv komponerat ett stort antal låtar som idag betraktas som jazz-standards. Bland dem finns till exempel ”Doxy”, ”Oleo”, Airegin” och ”Pent-Up House”.

Att lyssna på jazz och dricka läsk, kan det vara något? Kanske inte, men läsk är gott och jazz låter bra så det är ingen jättedum kombo. Alldeles oavsett kan du handla läsk online hos Partykungen.se. Till musiklyssningen eller festen, valet är ditt!

Rollins är idag nästan 90 år gammal och kan som du såg se tillbaka på en fantastisk karriär. Tyvärr kan han inte uppträda längre. Skälet till det ska enligt uppgift vara att han drabbats av någon typ av problem med luftvägarna. Bland jazzkännare betraktas han hur som helst som en av tidernas bästa improvisatörer. Ett av hans största kännetecken är att han ofta spelar saxofon oackompanjerat. Ett framstående exempel på det är låten “Autumn Nocturne” som finns att höra på albumet Don’t Stop the Carnival från 1979.

Som för många andra inom jazzmusiken tog det lång tid för Rollins innan han började uppträda som soloartist i stora publika sammanhang. Hans professionella karriär sträcker sig ända tillbaka till 1940-talet. Det var dock först fram emot slutet av 1970-talet som han kunde lämna klubbspelningarna bakom sig och börja spela i konserthallar. Jazz är som bekant inte den mest kommersiella musikgenren. Riktigt bra jazz kräver i regel många lyssningar för att belöna, det stämmer in också på det mesta Rollins har spelat in.

new-blog-lite