Stora jazzstjärnor

Louis Armstrong

En av de allra största jazzstjärnorna genom tiderna är Louis Armstrong. Med sin trumpet, kornett och sin karakteristiskt hesa sång har han nått fram till generation efter generation av människor, och gör det fortfarande. Söker man på hans namn på Youtube är det låten What a wonderful world som blir den översta sökträffen. Det är såklart ingen slump, det är sången som han är allra mest känd för och som nog alla känner igen. Men han har gjort så mycket mer än några stora hittar som överlevt till vår tid.

Bakgrund

Louis Armstrong föddes 1901 och dog 1971. Han växte upp en fattig familj i New Orleans, som barnbarn till slavar. Som elvaåring hoppade han av skolan och gick istället runt med några andra pojkar och sjöng på gatorna för att få ihop pengar.

Som straff för vissa mindre förseelser skickades han till ett hem för “färgade hittebarn”. Det var där han lärde sig att bli bra på att spela kornett, vilket gjorde att han kunde börja spela med orkestrar och så småningom göra karriär.

Karriär

Louis Armstrongs Hot Five var hans eget första band, och deras första inspelning gjordes 1925. Under 1930- och 1940-talet ledde han stora orkestrar och turnerade, även i Europa. Efter krigsslutet återgick han till att spela i mindre orkestrar.

Han blev en legend och stilbildare, och har påverkat den musikaliska utvecklingen. Inte bara inom jazzen, utan inom all populärmusik. Trots sin storhet var han inte skonad från rasism. Ett tydligt och skrämmande exempel är King Louie i Disneys tecknade film Djungelboken, en trumpetspelande apa som är svår att inte tolka som en karikatyr av Louis Armstrong.

new-blog-lite