1920-talet
En av de största anledningarna till att jazzen spreds norrut var att det blev allt hårdare raslagar i södern, och svårare att leva där som svart. Kalifornien var ett av de ställen dit många begav sig, och där var Bill Johnson en av dem som startade ett band, spelade och lyckades bra. Det inspirerade fler att bege sig norrut.
Förutom New Orleans var Chicago en av de första städer där jazzen blev riktigt populär och slog igenom stort. Musikstilen kallades jass, som var ett slangord med sexuella anspelningar. Från Chicago åkte några vidare till New York, där musikstilen började kallas jazz istället för jass.
Musiken och spritförbudet
När spritförbudet infördes stängdes lagliga barer och istället öppnade massor av svartklubbar. På många av dem fanns musikunderhållning i form av jazz. Denna nya typ av danslokaler gjorde att fler musiker fick en chans att försörja sig på sin musik. Det i sin tur gjorde att fler blev skickliga musiker. På 1920-talet började musiken också spelar i fyrtakt, som den mesta andra musiken på den tiden.
En annan sak hände på 1920-talet, radion fick sitt genombrott. Med fler som lyssnade på radio och skapandet av nya radiostationer fick jazzen ett uppsving.
Stora artister under 1920-talet
Bland musiker som var stora på den här tiden kan några nämnas. King Oliver, som stod för New Orleans stil, Sidney Bechet, som var den största som blev stor på saxofon och Bix Beiderbecke, som var en av de första vita som spelade roll för jazzen, är några av de viktigaste. Allra viktigast var ändå Louis Armstrong, som var extremt viktig och som var med och drev jazzen framåt. Han var också den som gjorde scatsången populär.